HTML

Kifordítom

Kifordítom, befordítom, mégis bunda a bunda.

Friss topikok

Linkblog

2010.12.01. 14:54 bundazo

ENADEHÉL / IDEÁLIS KÖRÜLMÉNYEK

ENADEHÉL

Most, hogy itt az ENADEHÉL, az Egyszeri, Nagyarányú ADócsökkentés, az Elmúlt Húsz Év Legnagyobbika, eszembe jutott valami. Pár hete, amikor a kormány bejelentette a nyugdíjjárulék 9,5 százalékról 10 százalékra emelését, egy-két méltatlankodó megjegyzésen kívül, miszerint ezzel az ENADEHÉL (vagyis az szja 17-ről 16 %-ra való csökkentése) már csak 0,5 % lesz gyakorlatilag, nem volt nagyobb visszhangja a dolognak. Nyilván voltak közben egyéb történések is, ki a francot foglalkoztat rongyos fél százalék, miközben pl. leamortizálják az alkotmánybíróságot?

Mint ahogy most is elsikkad a figyelem afölött, hogy a nyugdíjjárulékból adó lesz. És mint tudjuk, ennek igenis van gyakorlati jelentősége, tudniillik ily módon lehet könnyedén kiebrudalni az állampolgárt az állami nyugdíjrendszerből. Jó, persze, szabad választás, meg minden, nem kell feltétlenül visszalépni az államiba. De onnantól kezdve, hogy azért a 24 %-ért semmit nem kapok cserébe, a "nyugdíj-hozzájárulás" nevű adó teljesen új.

Az ENADEHÉL tehát tényleg gyökeres változásokat hoz. Ilyen nagyívű adóváltozás valóban nem történt az elmúlt húsz évben, de a Nemzeti Együttműködés Kormánya ezt is elintézte nekünk: + 23,5 % (eddig).

 

==============================================================

IDEÁLIS KÖRÜLMÉNYEK

Jó dolog a kötelező manyup-pillér. Szükség lenne rá, ideális körülmények között meg is kellene tartani. Annyi a gond, hogy 2010-ben a körülmények enyhén szólva nem ideálisak. Egyébként a kötelező manyup keletkezése eleve az államnak volt köszönhető. Az állam mondott le 97-ben a nyugdíjjárulék 8 %-áról, felismerve, hogy kell egy újabb pillér. Csak épp miután valakik időközben elkúrták, most kénytelen visszavenni, elkerülendő a bedőlést. Elképesztő, hogy pont azok beszélnek rablásról, akiknek köszönhetjük ezt.

Különben is, mi a baj tulajdonképpen az államival? Ugyanúgy egyéni számlája lesz mindenkinek, mint a manyup-ban. Az állam jóval kevesebb költségért "csinálja" majd. Nem megbízható, mert csődbe mehet az állam? Lehet, de ha a jajveszékelők kivennénk a fejüket a seggükből, láthatnák, hogy a pénztárak is nagyrészt állampapírokba fektetik a pénzeket, tehát ez nem érv. Ha csődbe megy az állam, így is, úgy is bukunk.

Ennyi, a többi rizs.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kiforditom.blog.hu/api/trackback/id/tr462486094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zoldx 2010.12.04. 12:37:22

Az alapvető hiba az,hogy a posztíró tudja,hogy hazudik,ill ferdít és elhallgat alapvető,a kérdést más megvilágításba helyező tényeket,mégis úgy tesz, mint ha ezt nem tudná!Épp ezért találó a cím:...kifordítom

Megfigyelo 2010.12.10. 17:08:33

Syó sincs arról, hogy az állam "kénytelen lenne visszavenni" -- egyszerúen el akarják lopni.
süti beállítások módosítása